Recensies

het oordeel voorbij

“Silvia doet dit zo treffend en herkenbaar dat het lijkt alsof ik over mijn eigen moeder lees…”

– André Brouwer, Jacofsstaf 01/09/2018

Over je eetverslaving heenstappen – We krijgen op de redactie nogal wat boeken ter recensie aangeboden. Maar zoals de vorige hoofdredacteur al zei: ‘Schrijvers kunnen pelgrims worden, andersom is een stuk lastiger’.


De boek trok mijn aandacht doordat de auteur net als ik enig kind van een depressieve moeder is.


Door de ziekte van haar moeder ontwikkelde auteur Silvia Rikmanspoel Silvia Rikmanspoel boulimia nervosa: ‘een stille vriend die me van mijn veertiende tot mijn veertigste vergezelde’. Als ze rond haar veertigste de eerste stappen zet om van haar eetstoornis af te komen, krijgt ze het boek Ik ga op reis en laat achter van Simone Awhina cadeau. Het laat haar niet meer los en ze besluit ook de Camino Francés te lopen.


Tot dan toe heeft ze uit schaamte nooit iemand over haar boulimia verteld, zelfs haar eigen kinderen niet. Door de camino wil ze letterlijk over haar angst heenstappen en zich bevrijden van het oordeel van anderen. Wanneer ze een pelgrim ontmoet ‘bij wie het goed voelt’ durft ze voor het eerst haar verhaal te vertellen. Tot haar verbazing heeft deze pelgrim geen oordeel klaar.


In hoofdstukken die steeds Wandeldag 1, 2 et cetera heten beschrijft ze beeldend de etappes, het landschap, de ontmoetingen met andere pelgrims, hun levensverhalen, maar ook hoe ze zichzelf voelt. Ze beschrijft hoe ze zich stoort aan andere pelgrims om te concluderen dat ze zich vooral aan zichzelf ergert. Soms is het hilarisch om te lezen hoe ze een andere pelgrim probeert te ontlopen wat uiteraard niet lukt.

In intermezzo’s met titels als Mijn lijf en Life goes on gaat ze terug naar haar jeugd en vertelt ze openhartig wat de depressie van haar moeder voor haar als kind betekende. Silvia doet dit zo treffend en herkenbaar dat het lijkt alsof ik over mijn eigen moeder lees.


Als Silvia na haar camino weer thuis is, blijkt ze veranderd te zijn. Ze zit op een ander pad dan de rest van het gezin. Uiteindelijk bespreken ze of, en zo ja hoe, ze met elkaar verder willen.


Er heeft een redacteur naar de tekst gekeken, dochter en communicatieprofessional Sanne heeft de vormgeving verzorgd. Het is te merken, zelden hebben we een zo verzorgde uitgave in eigen beheer gezien, nog geen drukfout te bekennen.


Je moet echt zoeken om iets kritisch over dit boek te zeggen. Misschien had de redacteur nog iets scherper kunnen zijn. Als je voor de derde keer leest ‘dat de adrenaline door mijn lijf giert’, is de kracht er wel af. Soms is er wat veel uitleg. Als lezer wil je ook weleens zelf ergens achter komen. Misschien iets meer vaart. Ik hoef niet de consumptie van elke banaan of mueslireep mee te maken. Maar dat is een oordeel van iemand die nog nooit een eetstoornis heeft gehad.


Mijn eindoordeel: Silvia is een pelgrim, maar zeker ook een schrijver.



Deze recensie is gepubliceerd in de Jacobsstaf (september 2018, nummer 119) van de het Nederlands Genootschap Van Sint Jacob.

“Het laat zien waarom ze deze tocht moest maken, hoe eenzaam en verdrietig haar jeugd was en hoe heilzaam de Camino voor haar is…”

– Merel van den Meerendonk, MIND Ybsilon 01/10/2018

In 2014 besluit Silvia Rikmanspoel de Camino, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, te bewandelen. Na jarenlang te hebben geworsteld met een eetstoornis, wil ze tijdens deze reis afrekenen met haar verleden.


Rikmanspoel groeit op met een moeder die aan zware depressies lijdt. Een normale band is er niet. Sterker nog, ze moet regelmatig de ouderrol op zich nemen. Ze ontwikkelt gaandeweg boulimia nervosa.


Haar pelgrimage is een lakmoesproef: kan ze leven zonder boulimia? De camino is een manier om te verwerken. Ze overwint haar schaamte om te vertellen over haar ziekte en de omstandigheden waarin deze ontstond. Ze leert wie ze is en hoe ze zich verhoudt tot anderen. En ze ervaart dat de mensen op haar pad ook een rugzak met ervaringen meedragen.


Rikmanspoel neemt de lezer tijdens de wandelingen mee in de terugblik op haar leven. Het boek is daardoor niet alleen een verslag van haar pelgrimage. Het laat ook zien waarom ze deze tocht moest maken, hoe eenzaam en verdrietig haar jeugd was en hoe heilzaam de Camino voor haar is.


Deze recensie is gepubliceerd in het YN-magazine (YN 4-2018) van MIND Ybsilon.


In dit boek neemt de auteur je mee op haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ze wilde deze tocht graag maken om bepaalde gebeurtenissen uit haar verleden een plaats te geven en zichzelf beter te leren kennen.


Silvia groeide op als kind van een ouder met psychiatrische problemen (KOPP-kind) en dit had een grote impact op haar leven. Om hiermee te kunnen omgaan, ontwikkelde ze op haar veertiende boulimia nervosa. Nooit sprak ze er met iemand over, ook niet met haar man en kinderen. De schaamte die ze voelde, was te groot, en ze was bang dat anderen haar zouden veroordelen. Pas rond haar veertigste voelde ze zich klaar om de eerste stappen richting herstel te zetten. Dit betekende natuurlijk dat ze, weliswaar met een bang hart, haar man en kinderen moest inlichten over haar eetstoornis. Gelukkig kon ze op hen blijven steunen en stonden ze achter haar plannen om een pelgrimstocht te ondernemen.


Ze beschrijft van dag tot dag het parcours dat ze aflegt, de contacten met andere pelgrims en de reden waarom zij de tocht ondernemen. Het delen van verhalen lijkt op ieder van hen een helende werking te hebben. Maar eveneens staat ze stil bij de moeilijkheden die ze ervaart en de emotionele impact ervan.

“Als lezer word je meegezogen in haar verhaal en kan je niet anders dan meevoelen…”

– Fabienne, ANBN 28/11/2018

Want ook tijdens deze tocht moeten tal van praktische beslissingen genomen worden (wanneer stoppen, wanneer eten, waar slapen, alleen wandelen of samen met anderen…) en ze wil vooral voelen wat ze zelf wil, het oordeel voorbij… En dat blijkt niet altijd even evident te zijn. Af en toe is er een apart hoofdstukje waarin ze wat meer vertelt over haar jeugd en wat het met haar deed om op te groeien met een depressieve moeder.


“Het oordeel voorbij” is een vlot geschreven, prachtig en inspirerend boek. Als lezer word je meegezogen in haar verhaal en kan je niet anders dan meevoelen met hetgeen ze zo treffend weet te verwoorden. Mensen met een eetstoornis zullen zich ongetwijfeld herkennen in veel van wat ze schrijft. Maar dit boek is eigenlijk een aanrader voor iedereen. Silvia wil immers taboes doorbreken, openheid creëren, lotgenoten inspireren en een positieve boodschap uitdragen, en daarin is ze met glans geslaagd!


Deze recensie is gepubliceerd in de nieuwsbrief van ANBN (december 2018). ANBN is een informatie- en ontmoetingsplaats voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.

“In eerlijke bewoordingen omschrijft ze hoe ze boulimia ontwikkelde en wat dat met haar deed…”

– André Brouwer, Jacofsstaf 01/09/2018

Boulimia op de camino – Ooit nam Silvia Rikmanspoel zich uit schaamte voor nooit haar verhaal over boulimia, waar ze van haar 14e tot haar 40e aan leed, met iemand te delen. Inmiddels ligt er een boek van haar hand. En daar zijn we heel blij mee.


Rikmanspoel liep in 2014 achthonderd kilometer naar Santiago de Compostella en besloot daar dat schaamte helemaal niet nodig was. In haar boek Het Oordeel Voorbij beschrijft ze haar voettocht op de camino, en neemt ze haar lezer mee terug naar haar jeugd die gekenmerkt werd door depressies en uiteindelijk de zelfdoding van haar moeder.


In eerlijke bewoordingen omschrijft ze hoe ze boulimia ontwikkelde en wat dat met haar deed. Ze heeft nooit durven praten over haar ziekte en toen ze besloot te stoppen met overgeven, vierde ze in haar eentje haar kleine successen en kotsvrije dagen. Inmiddels is ze het oordeel voorbij en durft ze openhartig te zijn op een manier die ze goed kan: schrijven.


Deze recensie is gepubliceerd in het LEF Magazine (oktober 2018).

“Het persoonlijke verhaal van Silvia kan een steun en voorbeeld zijn voor anderen…”

– Labyrint In Perspectief 01/12/2018

Silvia schreef ‘Het oordeel voorbij’ vanuit een diepgevoelde missie om het taboe op eetstoornissen te helpen doorbreken. Zelf ontwikkelde Silvia de eetstoornis boulimia nervosa als overlevingsstrategie in haar jeugd in een gezin met een depressieve moeder.


Zij schaamde zich voor haar moeder en was bang voor het oordeel van anderen over het gezin. Haar eetstoornis heeft ze lang geheim gehouden, zelfs in haar huwelijk.  In haar weg tot zichzelf, met volledige acceptatie van haar jeugdervaringen en eetstoornis, besloot ze in haar eentje de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella (Spanje) te gaan lopen. Die immers symbool staat voor je eigen levensweg. Met steun van man en kinderen begon ze goed voorbereid aan deze onderneming.


Silvia neemt je mee op deze camino (Spaans voor lange weg), je volgt haar leven gedurende die weken en maakt kennis met andere wandelaars. Onderweg beschrijft ze haar verdrietige gedachtes, twijfels of ze niet terug zal vallen in de oude patronen, haar behoefte ergens bij te horen en zichzelf te blijven. het leren omgaan met de vrijheid die de tocht betekent en de onderlinge verbondenheid. Gaandeweg laat ze de weggestopte pijn uit haar jeugd toe en bouwt ze haar zelfvertrouwen op, neemt ze steeds meer persoonlijke beslissingen, leert ze te praten over haar leven en ervaart dat ze zonder schaamte terug kan kijken. Ongeveer halverwege de camino is ze zover, dat ze rust kan vinden in zichzelf en beter leert haar eetpatroon naar behoefte aan te passen. Kortom, haar zelfbeeld verandert in positieve zin.


Terug in Nederland realiseert Silvia zich dat haar leven anders is geworden na de pelgrimstocht. Tijdens het wandelen heeft ze meer rust en duikt dieper in zichzelf. Wandelen is een onderdeel van haar leven uit gaan maken. Met deze nieuwe levensfase is het gezinsleven eveneens veranderd.

Al tijdens de tocht heeft ze overwogen haar verhaal op te gaan schrijven en dit resulteerde in dit boek. ‘Het oordeel voorbij’ heeft de afwisselende vorm gekregen van de beschrijvingen van de beleving op de wandeldagen en hoofdstukken waarin ze dieper ingaat op ervaringen uit haar jeugd. Ze beschrijft haar proces de schaamte voor haar eetstoornis te overwinnen en de angst voor het oordeel van anderen. Door te ervaren dat anderen er over het algemeen begrip voor toonden, durfde Silvia er steeds meer over te praten en kreeg meer zelfvertrouwen.


Ongeveer twee jaar na het volbrengen van deze pelgrimstocht gaat Silvia de Portugese camino lopen. Daar beëindigt ze haar verhaal over deze levensfase mee. Een citaat van haar schoonzus, Laura Bekhuis, voorin het boek, is treffend voor haar missie: ‘Als je jezelf tegenkomt, koester haar en omarm haar, want ze is geweldig’.


Zelf heb ik (redacteur Ingrid, tevens ook een ‘naaste’, met een eigen overlevingsstrategie), ook de Portugese route gelopen en vond dit boek daardoor bijzonder om te lezen. ‘Op Camino’ laat je veel achter je wat je voor je verdere leven niet meer gebruiken kan. En de ruimte die dit voor je creëert, kan leiden tot een wending in het leven. De lezer zal zeker in kunnen zien dat het lopen van de Camino een enorme waarde voor de verwerking van iemands levensgeschiedenis kan betekenen en aanwijzingen kan geven voor je verdere leven.


Het persoonlijke verhaal van Silvia kan een steun en voorbeeld zijn voor anderen die een eetstoornis hebben ontwikkeld als overlevingsstrategie en dat geheim houden.
De titel had overigens net zo goed ‘De schaamte voorbij’ kunnen heten, ware het niet dat deze aan Anja Meulenbelt is verbonden.


Deze recensie is gepubliceerd op de website van Labyrint in Perspectief.

“Al lopende vertelt de schrijfster over haar worstelingen in het leven en komt ze tot inzichten die ook jou kunnen helpen reflecteren op je leven.”

– Tineke Kuipers, Weet 29/10/2019

Silvia Rikmanspoel ontwikkelde rond haar 14e levensjaar de eetstoornis boulimia nervosa. Als laatste deel van haar herstel- en verwerkingsproces liep ze op 42-jarige leeftijd een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Dit boek is een verslag van haar voetreis, de zoektocht naar haar innerlijke zelf en het openbaren van haar grote geheim: haar eetstoornis.


De beschrijving van haar pelgrimservaringen wisselt ze af met het openhartige en ontroerende verhaal over haar jeugd waarin ze opgroeide met een depressieve moeder. Eenzaamheid, angst en onzekerheid speelden een grote rol. Duidelijk wordt hoe haar eetstoornis een manier vormde om hiermee om te gaan.


Al lopende vertelt de schrijfster over haar worstelingen in het leven en komt ze tot inzichten die ook jou kunnen helpen reflecteren op je leven. Zo vraagt ze zich regelmatig af waarom ze alsmaar verder en sneller wil – waarom die prestatiedrang? Kortom: een indrukwekkend, leerzaam en inspirerend verhaal verwerkt in een avontuurlijk jasje. Tevens een mooie manier om kennis te maken met het leven van een pelgrim.


Deze recensie is gepubliceerd in het Weet Magazine van Stichting Weet – Vereniging rond eetstoornissen. Geschreven door Tineke Kuipers van Stichting Weet.

“De tijd was er klaar voor en ik moest ze het nu vertellen.” – In dit zeer persoonlijke boek maakt de 47-jarige Silvia Rikmanspoel uit Twente de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ze had een moeilijke jeugd. Als kind groeide ze op met een depressieve moeder. Silvia ontwikkelde de eetstoornis en kampte met boulimia nervosa van haar veertiende tot haar veertigste jaar.


Ze noemt de ziekte haar metgezel, die jarenlang met meereisde op haar levenspad. Na de 900km lange pelgrimstocht wist ze haar “stille vriend” voorgoed achter haar te laten. Tijdens haar voettocht blikt ze terug op haar verleden en kijkt ze – met positieve blik – vooruit.

 

17 mei. Wandeldag 17 

“Ik heb me voorgenomen het vandaag het rustig aan te doen en niet verder dan Shahagún te gaan. Het centrum schijnt mooi te zijn. Al vrij snel nader ik het plaatsje en ik twijfel. Altijd weer die twijfel. Wat wil ik nu: blijf ik of ga ik verder?”

 

Om met haar thuissituatie om te kunnen gaan, vond ze als tiener troost in eten en dit resulteerde in de verwoestende eetstoornis boulimia nervosa. Een ziekte die ze in stilte heeft meegedragen. Na jarenlang zwijgen en verstoppen is ze 10 jaar geleden gaan praten over haar verleden als KOPP Kind.

“Het Oordeel Voorbij bevat thema’s en levenslessen die voor ieder herkenbaar zijn…”

– Emile, Afkickkliniekwijzer 01/03/2019

Door het uiten van haar gevoel en het herbeleven van ervaringen, kon ze haar verleden een plek geven en kwam uiteindelijk het besef dat ze het overeten niet meer nodig had.

 

Opeens was er een wil en een weg. Een weg naar herstel. Stap voor stap heeft ze op eigen kracht en in stilte haar eetpatroon aangepast. In ‘Het Oordeel Voorbij’ beschrijft ze openhartig over haar onzekerheid, eenzaamheid en angsten. Maar ook over het overwinnen en afscheid nemen van de boulimia nervosa tijdens de tocht naar Santiago van zo’n 900 km.

 

“Dit is voor mij het moment geweest dat ik de moed bij elkaar heb geraapt om Sanne en Kas voor het eerst over mijn eetstoornis te vertellen. Niet eerder had zich dit moment zo duidelijk aangekondigd. De tijd was er klaar voor en ik moest ze het nu vertellen.”

 

Met het delen van haar verhaal wil ze aandacht vragen voor het KOPP Kind en voor eetstoornissen. ‘Het Oordeel Voorbij’ bevat thema’s en levenslessen die voor ieder herkenbaar zijn. Het is ”een zoektocht naar mijzelf die raakt aan het zoeken van velen”, zoals ze zelf schrijft.

 

Deze recensie is gepubliceerd op 1 maart 2019 op de website van de Afkickkliniekwijzer. Geschreven door Redactie (Emile).

Share by: